Skip to content

Nowoczesna architektura : Södra Tennis Hal / Deve Architects

2 tygodnie ago

453 words

Dzięki uprzejmości Deve Architects Södra Tennis Hal, zaprojektowany przez Deve Architects, zastanawia się, w jaki sposób można wykorzystać konstrukcję drewnianą do stworzenia konkurencyjnego środowiska tenisowego w Växjö w Szwecji pod względem wydajności, światła, jakości powietrza i elastyczności.
Więcej o tym projekcie po przerwie.
Po ułożeniu ciągłej nawierzchni tenisowej na stronie tenisowej Södra, tworzona jest zwykła powłoka, która zamyka trzy kryte korty, pozostawiając dwa na zewnątrz.
Powłoka ma być wykonana głównie z drewnianych elementów i okładzin z nieregularnych drewnianych listew, które wyrażają solidną objętość budynku, a jednocześnie naśladują smukłe pnie drzew, które zaludniają szwedzkie lasy.
Fasada zawiera rozległe obszary szkła od strony północnej, aby zapewnić odpowiednie rozproszone światło i zachować ciągłość powierzchni tenisowej.
Dach, który pochyla się ku wejściu, aby przesuwać się w skali człowieka, działa prawie jak piąta fasada i jest obsadzony szeroką gamą traw i mchów, aby zapewnić bierne korzyści dla środowiska, jednocześnie wtapiając się w otaczającą łąkę.
patrząc z przyszłych wysokich wzrostów planowanych dla osiedla Välle Broar.
Dzięki uprzejmości Deve Architects Ważnym aspektem Södra Tennis Hall jest to, że powinien być elastyczny zarówno pod względem lokalnej ekspansji, jak i globalnej replikacji.
Wymóg ten może utrudnić zachowanie ustalonej tożsamości lokalnej, ale dzięki zastosowaniu różnych modułowych systemów strukturalnych i przestrzennych konstrukcja Nätverket może być z łatwością dodana lub zreplikowana w innym miejscu bez budynku, który wydaje się być produktem pozbawionej miejsca produkcji przemysłowej.
Obciążenia pierwotne są przenoszone przez siatkę z drewna glu-lamowego, a układ przestrzenny pozwala na dodawanie większej liczby sądów bez zmiany pierwotnej konstrukcji nośnej.
Biura i sale szkoleniowe, które obsługują korty tenisowe, są wolnostojące w dużej objętości, więc w miarę zmieniających się potrzeb i zastosowań, każdy budynek może się łatwo dostosować.
Dzięki uprzejmości Deve Architects Hala tenisowa jest zorganizowana w taki sposób, że trzy kryte korty tenisowe mieszczą się w jednym dużym woluminie, a serie serwisów są połączone z biegnącą wzdłuż nich promenadą.
Obszar na szczycie wolumenów usług jest używany dla widzów, ale obejmuje także kilka przestrzeni społecznych, z których mogą korzystać także sportowcy.
Duża przestrzeń konkursowa może być również wykorzystana do innych wydarzeń, takich jak konwencje, koncerty czy rynki, przyczyniając się do elastyczności budownictwa i dając społeczności przestrzeń do świętowania wydarzeń kulturalnych.
sekcja 01
[więcej w: deski na elewacje, płytki elewacyjne, podłogi drewniane ]

Powiązane tematy z artykułem: deski na elewacje płytki elewacyjne podłogi drewniane