Skip to content

Budownictwo wczoraj i dzis : Centrum Nauki i Badań (LRC) University of Alcalá / CDE Arquitectura

3 tygodnie ago

454 words

Bernardo Corces Architekci: Celis-Echeverría CDE Arquitectura Lokalizacja: Plaza de San Diego, S / N, 28801 Alcalá de Henares, Madryt, Espa.
A Zespół projektowy partnerów: Ernesto Echeverría, Flavio Celis Architekci odpowiedzialni: Ernesto Echeverría, Flavio Celis, Blanca Moreno Powierzchnia: 11455,0 m2 Rok: 2014 Zdjęcia: Bernardo Corces + 28 Wykonanie robót Zarządzanie: Ignacio Delgado Conde, Juan Manuel Vega Ballesteros Architekt techniczny: Ignacio Delgado, Juan Manuel Vega Architekci Współpracownicy: Blanca Moreno, Fernando da Casa, María Paniagua Studenci Współpracownicy: Lucía Díaz, Leonor Martín, Adela García, Patricia Domínguez Ercer.
Dise.
O, Construcción E Instalaciones SL: Juan Peral Architekt Konsultant: Daniel Merro Ach Slp Inżynieria: Juan Travesí Euring Engineers: Felipe Cicujano Dragados SA Kierownictwo budowy: Álvaro Ruiz, Roberto Hernández, Luis Carbajosa; Roberto Martínez, Juan Boillos; Trinidad García Zarządzanie budową: Álvaro Ruiz, Roberto Martínez, Roberto Hernández, Trinidad García, Luis Carbajosa, Juan Boillos Od architekta.
Rozwój projektu połączył różne cele, takie jak utrzymanie istniejącego budynku poprzez wprowadzenie złożonego programu funkcjonalnego w ramach danego tomu.
.
Bernardo Corces Utrzymanie elewacji oraz jej formalne i materialne cechy były obowiązkowe.
Interwencja polegała na przebudowie przestrzeni wewnętrznej, zachowaniu równowagi pomiędzy istniejącymi wcześniej warunkami, konceptualną interpretacją znikających elementów i ustaleniu nowego programu potrzeb poprzez wykorzystanie współczesnych materiałów i figuratywnych kodów w ramach logicznego i spójnego projektu.
Ważne jest, aby wziąć pod uwagę, że wnętrze budynku było przez dziesięciolecia nieustannie modyfikowane przez wojsko, które nie zachowało, z wyjątkiem hallu wejściowego, żadnej istotnej cechy czy oryginalnych elementów.
.
Bernardo Corces Poza zachowaniem zewnętrznych granic budynku, zgodnie z wymogami prawa, staraliśmy się podkreślić niektóre z jego kluczowych cech: dostęp do holu wejściowego jako elementu przejściowego między przestrzenią publiczną miasta (placu) a przestrzeń wewnątrz kwatery głównej (dziedziniec); rozmieszczenie różnych poziomów płyt zgodnie z pierwotnymi poziomami i utrzymanie wysokości okien, aby wyczarować związek dawnego użytkownika z przestrzenią zewnętrzną.
Plan parteru Chociaż budynek był zawsze bardzo podzielony na części, przywiązywano dużą wagę do przywrócenia wewnętrznej percepcji konstrukcji, której miejska percepcja zawsze była zjednoczona.
.
Bernardo Corces Operacja globalna została przeprowadzona przy użyciu współczesnego języka zamkniętego i ograniczona do struktury kolumn i płyt oraz konstrukcji dachu, do której są dołączone usługi.
Rdzeń windy i podłużne schody, które biegną liniowo po całym budynku, są jedynymi elementami, które krzyżują się i łączą różne poziomy.
Włączenie niektórych patio pozwala na ujednoliconą wizję budynku pod różnymi kątami.
.
Rysunek Bernarda Corcesa
[hasła pokrewne: podłogi drewniane, listwa przypodłogowa, listwa przypodłogowa biała ]

Powiązane tematy z artykułem: listwa przypodłogowa listwa przypodłogowa biała podłogi drewniane