Skip to content

Budownictwo wczoraj i dzis : Budynek alfabetu / MVRDV

2 tygodnie ago

334 words

Dzięki uprzejmości firmy MVRDV z siedzibą w Amsterdamie korporacja zajmująca się opracowywaniem projektów NIC rozpoczęła sprzedaż zaprojektowanego przez MVRDV budynku Alphabet.
W Amsterdamie małe i średnie firmy kreatywne mają problem ze znalezieniem odpowiedniej powierzchni biurowej.
Budynek Alfabet komunikuje się poprzez przejrzysty wygląd zewnętrzny, który na wschodniej fasadzie odsłania numer domu, a na głównej fasadzie rozszerzenie dla każdej firmy, literę alfabetu.
Wnętrze jest bardzo elastyczne i wykończone szorstkim i czystym wykończeniem.
Budynek przemysłowy o powierzchni 3200 m2 zostanie ukończony w 2012 roku zgodnie z wysokimi standardami efektywności energetycznej.
Przemysł kreatywny ma pozornie nierealistyczne wymagania, jeśli chodzi o lokalizacje biur: inkubator kreatywnych pomysłów, który jest przestronny i inspirujący, wyróżniający się designem w doskonałej lokalizacji z dostępem do samochodu.
Budynek Alfabet, w odnowie portu w Amsterdamie Minervahaven, łączy wszystkie te cechy.
Poprzedni port jest obecnie odnawiany, aby stać się centrum kreatywnym.
Budynek znajduje się na stosunkowo niewielkim obszarze 30 x 30 metrów i składa się z przezroczystego cokołu z kompaktowym biurowym blatem na górze.
Za każdą literą fasady budynek oferuje elastyczną jednostkę o powierzchni 128 m2, jednostki mogą być sprzedawane niezależnie lub jako seria listów.
Studio projektowe Thonik zajmie najwyższe piętro lub litery od A do F.
Ponieważ nie można było umieścić całego alfabetu na elewacji, brakuje liter I i Q: IQ znajduje się wewnątrz budynku.
.
Dzięki uprzejmości MVRDV Wykończenie wnętrz odpowiada wymaganiom kreatywnych firm, dużych loftowych pomieszczeń o szorstkim wykończeniu: bez podwójnych sufitów, narażonych materiałów takich jak beton, aluminium i stal.
Wiele zrównoważonych technologii nadaje budynkowi doskonały profil energetyczny.
Parking znajduje się na cokole, w strefie cyrkulacyjnej i na zewnątrz z tyłu budynku.
.
Dzięki uprzejmości MVRDV Architekci: MVRDV Lokalizacja: Amsterdam, Holandia Rok Projektu: 2012 Obszar Projektu: 3200 m2 Renderings: Dzięki uprzejmości MVRDV.
Dzięki uprzejmości MVRDV
[podobne: deski na podłogę, deski na elewacje, listwa przypodłogowa ]

Powiązane tematy z artykułem: deski na elewacje deski na podłogę listwa przypodłogowa