Skip to content

Budownictwo i architektura : Rainha Santa Isabel Secondary School / Oficina Ideias em Linha

1 miesiąc ago

371 words

Francisco Nogueira Architekci: Oficina Ideias em Linha.
José Laranjeira Lokalizacja: Estremoz, Portugalia Obszar projektu: 13 000 m2 Rok budowy: 2007.
2010 Zdjęcia: Francisco Nogueira + 31 Pierwotnie zbudowany w latach 60-tych jako szkoła techniczna (Escola Industrial e Comercial de Estremoz), kompleks został niedawno przekształcony w Secondary School o większej pojemności, która będzie mogła pomieścić około 1000 studentów.
.
Francisco Nogueira Projekt został opracowany pod nadzorem i Parque Escolar, który promował program przebudowy i aktualizacji w wielu szkołach średnich w całym kraju.
Pomieszczenie miało zapewnić nowe obszary funkcjonalne, takie jak sale lekcyjne, pomieszczenia towarzyskie i zaplecze do zarządzania wspierane przez nowe środki technologiczne, zajmujące się możliwościami wynikającymi z oryginalnej struktury szkoły, a także odpowiednią zabudową miejską.
.
Francisco Nogueira Pierwotna struktura budynku głównego (jednostka A) była utrzymywana na pierwszym i drugim piętrze, zachowując centralny korytarz i system podwójnych skrzydeł, pomieszczenia klasowe w bardziej zracjonalizowanym wyświetlaczu, co pozwoli na optymalną wydajność przestrzenną i cykl użytkowania pomiędzy zajęcia.
Obszary sekretariatu i zarządzania, a także biblioteka / centrum zasobów zostały zainstalowane na najniższym piętrze.
elewacja południowo-wschodnia Stare warsztaty po wschodniej stronie kompleksu (Jednostka B) zostały przebudowane w celu pomieszczenia sali artystycznej i małego teatru, który skorzysta z unikalnego systemu oświetlenia dachowego.
Warsztaty po zachodniej stronie zostały rozebrane, dając miejsce nowym elektrotechnicznym i elektromechanicznym obiektom, a także refektarzom i biesiadnym pomieszczeniom, zlokalizowanym na niższym piętrze.
.
Francisco Nogueira Pierwsze piętro pomieści większe laboratoria.
Stara sala gimnastyczna i audytorium zostały utrzymane i uzupełnione przez obiekty uzdrowiskowe na niższym piętrze (jednostka C).
Zbudowano także wielofunkcyjną jednostkę sportową, łączącą się z ogólnymi obszarami kompleksu.
Plan na drugim poziomie Wszystkie przestrzenie zewnętrzne zostały przebudowane i umieszczono nowy teren zielony, aby był dostępny zarówno od strony zewnętrznej, jak i wewnętrznej, od szkolnych obszarów społecznych i refektarza.
Łączność pomiędzy kilkoma jednostkami budującymi kompleks odbywa się za pośrednictwem zadaszonej sieci pieszej, zapewniając pełny i wygodny dostęp do całego kompleksu.
[hasła pokrewne: MAKIJAŻ PERMANENTNY METODĄ WŁOSKOWĄ, aprepitant, słupki odgradzające ]

Powiązane tematy z artykułem: aprepitant MAKIJAŻ PERMANENTNY METODĄ WŁOSKOWĄ słupki odgradzające